top of page

Over ijsklontjes en gloeiende kooltjes

Hoe gaat het met jouw handen en voeten? Voelen ze warm en droog aan, of juist meer klam en koud? Lukt het jou om een stukje melkchocolade tussen je vingers te laten smelten, of misschien zelfs wel puur?


Het krijgen van koude handen is één van de meest voorkomende lichamelijke reacties op stress. Het is een belangrijk onderdeel van de vecht-en-vluchtrespons waarbij alles in je lichaam paraat is om te reageren. Je hartslag stijgt, je ademhaling versnelt en je bloed stroomt vooral naar de belangrijkste organen die je gebruikt om te vechten of te vluchten. En dat is waar je vingers (en tenen) minder voor nodig zijn. Dus vernauwen de kleine adertjes, en koelen je handen af. Ijsklontjes dus.


Altijd koude handen en voeten


Als je altijd koude handen (of voeten) hebt, kan dit betekenen dat je zenuwstelsel minder goed in staat is stress te reguleren of dat het chronisch overactief is. Je zou kunnen zeggen dat het alarmsysteem in het brein te scherp afgesteld staat en er in de loop van de tijd een ontregeling is ontstaan van bloedsomloop, ademhaling en hartslag Dit gaat vaak samen met stress-gerelateerde aandoeningen zoals een prikkelbare darm, migraine of hoge bloeddruk.Het weer warm krijgen, zonder moeite!


Waarom is het soms zo lastig om warme handen en tenen te krijgen? Ook dit heeft te maken met je zenuwstelsel. Om het bloed meer door de adertjes in je vingers en tenen te laten stromen, is alleen je ontspannen niet genoeg. Het verwijden en vernauwen van je adertjes wordt namelijk aangestuurd door het sympathische deel van je zenuwstelsel, dat is het deel dat zorgt voor de actie en de stressrespons. Voor het vecht- en vluchtsysteem.


De enige manier om de temperatuur van je handen en voeten te laten stijgen, is dus om er geen enkele moeite voor te doen, er geen stress over te hebben! Je staat ze toe om warmer te worden, waarbij je je lichaam en geest signalen afgeeft dat het op dit moment veilig en warm is. Dat er in het hier en nu geen reden is om te vechten of te vluchten, zowel niet in je buiten- als in je binnenwereld.


Je kunt jezelf bijvoorbeeld inbeelden dat je op een warm strand ligt, voor een vuurtje zit met een dekentje om, of al dansend op een feestje. Als het maar bij jou past en het je warm en veilig laat voelen. Mogelijkheden genoeg!


De bonus


Het leren reguleren van je temperatuur vraagt wat oefening en geduld, maar kan veel opleveren! Naast warmere handen en voeten vergroot je jouw mogelijkheden om je stress-systeem tot rust te laten komen, met een positieve uitwerking op je mentale en fysieke conditie. Zo is het een bewezen methode gebleken voor behandeling van angstklachten, chronische pijn, hoge bloeddruk, migraine en de ziekte van Raynaud.


Biofeedback als hulpmiddel


Biofeedback is een prachtig hulpmiddel voor het warmer leren maken van je handen en voeten. Met mijn apparatuur en metingen help ik je graag ontdekken welke strategieën voor jou werken en welke niet. Mocht je meer willen weten, je afvragen of dit voor jou geschikt is, of kampen met chronische aandoeningen die hiermee te maken hebben, neem gerust contact met mij op!
251 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page