top of page
Image by Lena Bauermeister

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEPROBLEMEN

Problemen met aandacht en concentratie hebben een grote impact op je leven. Het kan zijn dat je van jongs af aan van je omgeving hebt gehoord dat je te druk was, en niet op je beurt kon wachten. Ook het oppakken en volhouden van taken of het overzicht bewaren kost veel inspanning. Dit kan problemen geven op je werk, op school en in relaties.

Invloed (ADHD) problematiek op zelfbeeld 

 

Veel mensen ervaren naast aandachtsproblematiek meer moeite met het reguleren van hun emoties. Ook kan er sprake zijn van hoogsensitiviteit, waardoor er veel prikkels van buitenaf worden opgevangen. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, waardoor je last kunt krijgen van depressieve klachten of (faal)angst. 

Vermoeidheid en slaapproblemen

 

Je worsteling om om te gaan met alle prikkels en eisen uit de omgeving maken je sneller vermoeid en overprikkeld. Vaak gaan deze klachten gepaard met slaapproblemen, waardoor de concentratie alleen maar minder wordt. 

Later ontstane aandachts- en concentratieproblemen 

Aandachts- en concentratieproblemen kunnen aangeboren zijn, maar zich ook ontwikkelen in perioden van langdurige stress, chronisch slaaptekort, na ingrijpende gebeurtenissen, na hersenletsel, bepaalde ziekten (denk aan Corona!) en bij psychische aandoeningen als depressie. De hersenactiviteit past zich hierdoor na verloop van tijd aan, waardoor nieuwe patronen ontstaan. Het is niet vanzelfsprekend dat dit vanzelf weer herstelt.

WAT PAUW VOOR JOU KAN BETEKENEN: 

Neurofeedback als effectieve oplossing

Uit onderzoek blijkt dat bij aandacht- en concentratieproblematiek er vaak sprake is van een afwijkend activiteitenpatronen in de hersenen. Met neurofeedback kunnen deze in kaart gebracht worden, en vervolgens getraind worden om de wenselijke activiteit te vertonen, passend bij de taak waar men mee bezig is. Hierdoor verbeteren concentratie, werkgeheugen, inhibitie en het probleemoplossend vermogen. Bijkomende problemen met slapen verminderen of verdwijnen. 

Lees meer over neurofeedback bij methodieken

Versterking van binnenuit

Op basis van de stressmeting wordt het traject aangevuld met biofeedbacktraining. Hierdoor leer je hoe je in situaties waarin je je overspoeld voelt, jouw lichaam en geest weer in balans krijgt. Je leert je emoties en reacties reguleren waardoor je op termijn minder overspoeld of overprikkeld raakt. Hierdoor houd je energie over en dat doet je aandacht en concentratie goed!

Grip op je leven

Een traject bestaat naast neurofeedback ook uit begeleiding in het omgaan met de problemen waar je met aandacht- en concentratieproblemen mee te maken hebt. Met psycho-educatie, oefeningen en eventueel deelname aan de Kracht en Herstel training krijg je tools in handen om meer grip te krijgen op je leven en je zelfvertrouwen en herstelvermogen te vergroten. 

Begeleiding voor ouders

Naast behandeling voor jongeren en kinderen met ADHD, bied ik ook begeleiding aan ouders. Een stressprofiel-meting kan inzicht geven in hoe je zelf de rust kan bewaren in lastige opvoedsituaties. 

Daarnaast organiseer ik in samenwerking met ambulant begeleider Martijn Kostense (www.martijnkostense.com) een specifieke oudertraining voor kinderen en jongeren met ADHD. Kijk voor meer informatie bij training.

Image by Vivek Doshi

Bericht

Stuur ons hier een bericht voor meer informatie of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Bedankt voor je bericht!

bottom of page