top of page
Image by Lena Bauermeister

OVERSPANNENHEID EN BURNOUT

Je lichaam is voortdurend bezig om zich optimaal aan te passen aan dat wat een situatie van je vraagt. Het zenuwstelsel geeft continue signalen af naar het hart, de longen en andere organen. Het zorgt zo bijvoorbeeld voor voldoende zuurstof richting je brein om alert te zijn, kracht naar de spieren om in actie te komen en het samentrekken of het sneller ademen bij sport. Ook helpt het zenuwstelsel het lichaam te herstellen en tot rust te komen.  

Stress als silent killer

 

We leven in een tijd waarin veel eisen aan ons worden gesteld om ons te kunnen redden in de maatschappij. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om periodes van rust te vinden in het drukke bestaan. Het is een hele uitdaging om de balans te houden. Toch is dit belangrijk. Te veel stress doet ons geen goed. Het speelt een grote rol in het ontstaan van veel ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en auto-immuunziekten. Het draagt bij aan obesitas, tinnitus en huidaandoeningen.

 
Wanneer is er sprake van een probleem?

Het lichaam is dus zo afgesteld dat het op tijd kan reageren op bedreigingen en aan kan voelen wanneer het weer kan ontspannen en uitrusten. In het dagelijks leven zijn er echter veel situaties die niet fysiek bedreigend zijn, maar wel een fysieke stressreactie uitlokken. Denk aan een deadline op het werk, drukte in het verkeer of chronische geluidsoverlast. Als we ervaren de controle te verliezen, we ons machteloos voelen of overvraagd worden, blijft ons lichaam lang in een staat van paraatheid. Dit kost veel energie. Daarnaast wordt het voor het lichaam steeds moeilijker om te ontspannen en te herstellen, waardoor de reserves opraken.

 

Als dit te lang duurt, slaat het lichaam alarm. Er ontstaan mogelijk allerlei fysieke klachten en slaapproblemen. Daarnaast hollen de aandacht- en concentratievermogens achteruit. Vaak gaan mensen nog harder werken om te blijven voldoen aan de eisen, of omdat ze zich vast voelen zitten in de situatie. Ondertussen lukt het op de tijden dat het kan steeds minder om te ontspannen en te herstellen. De piekermodus staat maximaal aan. Er ontstaat een vicieuze cirkel van uitputting waaruit moeilijk te ontsnappen valt. Na enkele weken tot maanden in overspannen toestand te zijn blijven rondlopen, trekt het lichaam aan de noodrem; er is sprake van een burnout. 

Voor jezelf zorgen

Het is dus heel belangrijk om te leren hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Dit begint bij het maken van de juiste keuzes. Het is daarbij heel belangrijk om inzicht te krijgen in wat stress geeft en wat niet. Soms moeten bepaalde veeleisende en straffende innerlijke 'roeptoeters' ontmanteld worden, waardoor je milder naar jezelf gaat kijken. Voor jezelf zorgen heeft ook te maken met het luisteren naar de signalen van je lichaam zoals je ademhaling en de spanning van je spieren. Door middel van oefeningen en het op tijd nemen van pauzes, reguleer je je energie en houd je jezelf in balans. 

WAT PAUW VOOR JOU KAN BETEKENEN: 

Je hoeft het niet alleen te doen!

Eén van de oorzaken dat zoveel mensen rondlopen met stressklachten en daardoor overspannen of burnout raken, is dat het herkennen van stress-signalen en het aanpassen van je leven erg moeilijk zijn. Veel mensen hebben het idee dat ze zich aanstellen, dat het allemaal wel meevalt en dat zolang ze maar positief blijven, het moet lukken. Soms is het echter nodig verregaande keuzes te maken, zoals het veranderen van werk, of het uit handen geven van bepaalde zorgtaken. Dit kan beangstigend zijn. 

Ik trek graag met jou op in dit proces. Door ondersteuning, uitleg en oefeningen werken we samen aan nieuwe patronen die je helpen het leven weer op de rit te krijgen. 

Met biofeedback het stuur in handen in plaats van doorgaan op de automatische piloot. 

Biofeedback is een belangrijk onderdeel in het hersteltraject van stressklachten. We maken in de eerste sessie een stress- en ontspanningsprofiel op, waardoor je inzicht krijgt hoe jouw lichaam reageert op stress en op welke manier het kan ontspannen. In de daaropvolgende sessies krijg je via biofeedback meer inzicht wat voor jou wel en niet werkt. Je leert de signalen van je lichaam herkennen en reguleren. Met behulp van apps en oefeningen train je thuis verder aan je herstelvermogen. 

Image by Vivek Doshi

Bericht

Stuur ons hier een bericht voor meer informatie of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Bedankt voor je bericht!

bottom of page