top of page
Image by Lena Bauermeister

CHRONISCHE ZIEKTEN EN PIJN

Veel mensen krijgen in hun leven vroeg of laat te maken met een chronische ziekte. Te denken valt aan diabetes, hart- en vaatziekten en huidaandoeningen. Daarnaast kan na aanleiding van een blessure of ongeluk chronische pijn ontstaan in bijvoorbeeld de rug of de nek. Naast het leren accepteren en omgaan met de beperkingen, heeft het hebben van een chronische aandoening grote impact op zowel lichaam en geest. 
De puzzel van chronische pijn

Als je je ergens bezeert, sturen zenuwen rondom de wond informatie zo snel mogelijk naar het brein dat er iets mis is. Er is intense, scherpe pijn. Het alarmsysteem gaat aan, waardoor alles in gang gezet wordt om het genezingsproces te starten. Als er geen acute aanleiding is, is er vaak sprake van zeurderige, hangerige pijn. Deze signalen nemen een ander, langzamer pad in het brein. Bij de verwerking wordt in de hersenen het deel wat de emoties reguleert betrokken en worden stresshormonen aangemaakt. 

Niet alle informatie wordt vanuit het lichaam naar het brein overgebracht. Sommige zenuwcellen hebben hogere drempels om pijnsignalen door te geven dan andere. Het type pijn en emoties hebben invloed op deze drempels. Zo beïnvloeden het brein, signalen uit het lichaam, emoties en stressfactoren van buitenaf de beleving van de pijn. Het is vaak lastig te achterhalen waar de pijn begint en wat er precies nodig is om deze te verlichten, maar duidelijk is wel dat het zenuwstelsel door de pijn in een stresstoestand verkeert en zeer actief is. Het lichaam is daardoor continue in en staat van paraatheid, van vechten-en-vluchten. 

Het decor van een chronische aandoening

Naast het leren omgaan met de klachten en beperkingen die horen bij een chronische ziekte, kost het goed voor jezelf zorgen vaak extra moeite. Dagelijkse activiteiten veroorzaken al snel vermoeidheid en stress. Het kan lastig zijn om een juiste balans te vinden, zeker als belangrijke regulatieprocessen zijn verstoord.

Omdat er vaak van de buitenkant niets te zien is van jouw pijn, stuit je nogal eens op onbegrip vanuit je omgeving en voel je je regelmatig overvraagd of overbelast. Daarnaast zorgen hardnekkige overtuigingen over de aanhoudende pijn soms slaapproblemen of klachten als depressie en angst. 

WAT PAUW VOOR JOU KAN BETEKENEN: 

Versterking en ontspanning van binnenuit. 

De twee voornaamste doelen van biofeedback bij chronische ziekten en pijn zijn zelfregulatie en het helpend omgaan met de pijn in het hier en nu.

 

Via metingen van hartslag, ademhaling en spierspanning ontdek je hoe je lichaam reageert op pijn (bijvoorbeeld of je ademhaling verandert, je je spieren strak aanspant, etc), en leer je hoe je jouw lichaam van een staat van stress naar een staat van ontspanning kunt brengen.

 

Door dit te trainen krijg je stap voor stap de regie weer terug in handen, in plaats van dat de pijn jouw leven beheerst. 

Voor welke aandoeningen is het geschikt?

In principe kan biofeedback ondersteunend zijn voor alle pijnklachten en chronische ziekten. Daarnaast is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een aantal aandoeningen, waarbij de werkzaamheid van biofeedback aangetoond is. Het gaat hier om:

- Migraine en spanningshoofdpijn

- (lage) rugpijn 

- Arthritis

- Fybromyalgie

- Prikkelbare darmsyndroom

- Pijn in kaken, tandenknarsen

- Houdingsgerelateerde spierpijn

Ik werk zoveel mogelijk samen met huisartsen en andere therapeuten die betrokken zijn bij jouw klachten. Mocht je je afvragen of jouw specifieke situatie geschikt is voor biofeedback, neem vooral contact op. 

Image by Vivek Doshi

Bericht

Stuur ons hier een bericht voor meer informatie of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Bedankt voor je bericht!

bottom of page