top of page
Image by Sugar Bee

BIOFEEDBACK

Bij biofeedback worden lichaamssignalen gebruikt om meer bewustzijn en inzicht te geven in het (onbewust) zelfregulerend vermogen. Er wordt gekeken hoe je je ontspant, hoe je reageert op stress en hoe snel je weer herstelt van een stressvolle gebeurtenis. Zo ontwikkel je waardevolle regulatievaardigheden die je welzijn, gezondheid en veerkracht vergroten. 

Verschillende soorten biofeedback 

Bij Pauw Praktijk voor Kracht en Herstel maken we gebruik van verschillende soorten biofeedback. Zo wordt voor de aanpak van hoofdpijn een andere vorm gebruikt dan voor het behandelen van hypertensie. Bij de keuze van het type biofeedback wordt zowel gekeken naar de uitkomsten van de analyses (stress- en breinmeting), de huidige klachten en de door de wetenschap hiervoor aangewezen behandeling. 

Wij gebruiken biofeedback voor de volgende functies:

 • ademhaling

 • hartslag

 • spierspanning (nek, schouders en voorhoofd)

 • huidtemperatuur en -vochtigheid

Hoe werkt het?

Tijdens de training krijg je via metingen gekoppeld aan de computer direct te zien wat de effecten zijn van bepaalde gedachten, emoties, houdingen en ademhaling. Je ontdekt welke aandacht- en ontspanningsoefeningen je helpen om je  zenuwstelsel te ontlasten en te kalmeren, en kan deze toepassen op momenten dat het nodig is.

Voor wie is het geschikt?

Biofeedback is een doeltreffende behandeling of ondersteuning  bij de volgende klachten:

 • Stress en (faal)angst

 • Overspannenheid en burn-out

 • Vermoeidheid en slaapproblemen

 • Chronische pijn

 • Hoofdpijn en migraine

 • Chronische ziekten waar stress een trigger-factor is. 

 • Verbetering van (sport- en muziek) prestaties

 • Ter ondersteuning na een ingrijpende gebeurtenis of herstel van ziekte.

Wat levert het op?

Bij veel aandoeningen spelen lichaamsprocessen als ademhaling, spierspanning en hartslag een rol in het helend proces. Een biofeedback traject leert je hoe jij je fysieke en mentale kracht optimaal kan inzetten. Zo versterkt biofeedback het algemene herstelvermogen en is het daarnaast voor veel aandoeningen een bewezen succesvolle behandelmethode. 

Hoe ziet een traject eruit?

Een traject start met een basismeting, waarin het persoonlijke stress- en herstelprofiel wordt opgemaakt. De daarop volgende sessies bestaan uit biofeedback en gedragsmatige oefeningen en adviezen. Zie voor meer inhoudelijke informatie bij 'Waarvoor'.

Om het oefenen te ondersteunen en voor verdere diepgang kan het individuele traject gecombineerd worden met de 4-weekse Kracht en Herstel training. 

Stress- en ontspanningsprofiel

Biofeedback kan ook goed preventief ingezet worden, of zelfs als middel om tot betere prestaties te komen. Een losse stress- en ontspanningsprofiel alleen al geeft inzicht in hoe je lichaam reageert op stress en op welke manier jij je het beste kunt ontspannen.  

Thuis trainen

Biofeedback geeft inzicht in de reacties van het lichaam en handvatten om deze te reguleren. Het echte veranderproces speelt zich echter buiten de sessies af, tijdens het oefenen en trainen van nieuwe vaardigheden. Soms zijn er daarnaast andere gedragsveranderingen nodig om het proces te ondersteunen. Pauw biedt hulp en praktische tools om dit in gang te zetten en vol te houden. 

Image by Vivek Doshi

Bericht

Stuur ons hier een bericht voor meer informatie of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Bedankt voor je bericht!

bottom of page