top of page
Image by Lena Bauermeister

VERMOEIDHEID EN SLAAPPROBLEMEN

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor het herstel van geest en lichaam. Slaap is zowel nodig om nieuwe kracht op te doen, als om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Het speelt een belangrijke rol in leerprocessen en geheugen en het ondersteunt het immuunsysteem. 

Chronische slaapproblemen 

Iedereen kent periodes waarin je minder goed slaapt. Het lukt niet om de slaap te vatten, je wordt midden in de nacht wakker of juist 's ochtends standaard een paar uur te vroeg. Meestal herstellen deze periodes zich na verloop van tijd vanzelf, maar als het langer duurt, kan het slaapprobleem chronisch worden. Bij chronisch slaaptekort bouwt er al snel een slaapschuld op, wat ernstige gevolgen kan hebben voor allerlei processen in het lichaam. 

 

 

Het vermoeide brein en zenuwstelstel

Chronische vermoeidheid en slaaptekort zorgen voor veranderingen in het brein en het functioneren van het zenuwstelsel.  Zo werkt het 'afremsysteem' in het zenuwstelsel niet meer afdoende.  Het brein maakt te veel activatiehormonen aan en te weinig slaaphormonen. Ook hollen de aandachts- en concentratievermogens binnen korte tijd onopgemerkt (!) achteruit. Kortom, het systeem is uit balans en het lukt steeds minder te ontspannen en tot rust te komen. Als het systeem dusdanig is verstoord, valt dit niet meer op te lossen met een paar nachten bijslapen. Het is dus belangrijk om niet te lang te wachten om actie te ondernemen. 

Geen standaard oplossing

Er zijn veel factoren die meespelen bij het ontstaan en in stand houden van slaapproblemen, denk aan emotionele of stressvolle gebeurtenissen, chronische pijn of ziekte, onvoldoende lichaamsbeweging, koffie- en alcoholinname, licht en schermgebruik. Wat er overdag gebeurt, heeft rechtstreekse effecten voor de nacht. De behandeling bestaat dan ook uit een combinatie van concrete aanpassingen overdag en bio- en neurofeedbacktraining. Op die manier ontdek je wat nodig is om het lichaam in staat te stellen in te slapen en 's nachts optimaal te herstellen. 

WAT PAUW VOOR JOU KAN BETEKENEN: 

Slaaphygiëne

Een eerste stap naar betere slaap is het werken aan de zogenoemde 'slaaphygiëne. Het gaat hier vaak om eenvoudige aanpassingen in het dagelijks leven met vaak grote effecten. Het kan zoal gaan over de volgende onderwerpen:

- tijd van naar bed gaan en opstaan

- caffeïne en alcoholinname

- schermgebruik

- fysieke activiteit overdag en in de avond

- licht 

- medicatie en supplementen

Neuro- en biofeedback 

Om het brein en lichaam een handje te helpen naar een betere balans en afstelling, wordt neuro- en biofeedback ingezet. 

Aan de hand van de stressmeting bepalen we welke biofeedbacktraining bij jou het meeste effect zal hebben op je herstel- en ontspanningsniveau. 

Bij neurofeedback is voor veel mensen het omhoog trainen van de smr-hersengolven effectief helpend om het slapen te verbeteren. 

Kracht en hersteltraining

De kracht- en hersteltraining is een goede aanvulling op een individueel traject. Je bekijkt hierdoor vanuit een breder perspectief naar je leven, waardoor je het puzzelstuk van je slaapprobleem op de juiste plek kunt plaatsen. Kijk voor meer informatie bij training.

Image by Vivek Doshi

Bericht

Stuur ons hier een bericht voor meer informatie of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Bedankt voor je bericht!

bottom of page