top of page

Drijfzand

Mensen gedijen goed op het gevoel controle te hebben over het leven. Het geeft zelfvertrouwen en je voelt je er gezond en sterk bij. Misschien is het wel daarom dat bij iedereen er een zekere neiging er is de mate van controle over zaken groter in te schatten dan het in werkelijkheid is. Je maakt jezelf bijvoorbeeld wijs dat zèlf het kraslot kiezen de kans op winst groter maakt, of dat elke dag mandarijnen eten ervoor heeft gezorgd dat je nog nooit de griep hebt gehad.


Misschien herken je ook dat bij situaties waarin je alles door de vingers glipt, je extra hard aan het werk gaat om je gedachten en gevoelens onder controle te krijgen. 'Hup, gewoon even de knop om', zeg je dan tegen jezelf, of iets in de trant van 'loop toch niet steeds zo te mekkeren'.


Bij lastige gevoelens zoals haat of verliefdheid heb je als controle-liefhebber al helemaal een probleem. Dat harde werken om alles weg te stoppen kost namelijk heel veel energie. Energie die je niet meer overhoudt om te werken aan dingen waar je wel controle over hebt. Zoals over de keuzes die je maakt en welke acties je onderneemt. Daarnaast heb je misschien ook al wel gemerkt dat hoe meer je probeert moeilijke emoties en gedachten weg te krijgen, des te vaster je erin wordt gezogen. Als drijfzand.


Het goede nieuws is dat lastige emoties en gedachten helemaal niet slecht voor je zijn, ze zijn zelfs menselijk, normaal en belangrijk.


Maar vast komen zitten in het drijfzand van controle, tja, dat is dus wel slecht voor je.


Het doel van biofeedback is dan ook niet dat je meer controle krijgt over je gevoelens en gedachten, of dat je ze weg kunt laten gaan. De vaardigheden die je leert via biofeedback helpen je om beter met moeilijke ervaringen om te kunnen gaan, om beter te reageren wanneer het spannend is en vlotter te herstellen na afloop.


Je zakt niet meer weg in het drijfzand van controle over lastige gevoelens en gedachten, maar leert er als het ware dwars doorheen te drijven. En ook dat geeft zelfvertrouwen. Grote kans dat je je er uiteindelijk gezond en sterker door voelt!89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page