top of page
Image by Lena Bauermeister

PRESTATIEVERBETERING

Angst is een natuurlijke reactie van het lichaam op bedreigende of onvoorspelbare situaties. Het gaat gepaard met allerlei fysieke sensaties zoals klamme handen, veranderde spierspanning en een bonkend hart. Het zenuwstelsel wordt op scherp gezet en activeert het lichaam om zodra het kan adequaat te handelen. Alles is in opperste staat van alertheid en klaar om te reageren zodat het lichaam weer in veiligheid wordt gebracht. Als de dreiging weg is, kan het weer ontspannen en tot rust komen. Dit herstel kost tijd en energie. 
Wanneer is angst een probleem?

Angst kan zowel worden opgeroepen door situaties in het huidige moment als door gedachten over dingen die zouden kunnen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor het krijgen van een ziekte, om afgewezen te worden, of voor het niet slagen voor een toets. Het lichaam maakt zich direct klaar om de bedreiging aan te kunnen en staat onder spanning. Maar omdat de dreiging op dat moment er niet is (en dus ook niet overgaat!) kost het meer inspanning om het lichaam weer te laten herstellen en de angst te laten afzakken. Het zenuwstelsel blijft lang en onnodig signalen afgeven dat er actie nodig is. Als dit vaak gebeurt, raakt het zenuwstelsel uit balans en kunnen er spontane angstreacties (paniekaanvallen) optreden op momenten dat het niet wordt verwacht. Het gebeurt nogal eens dat er vervolgens angst ontwikkeld wordt voor deze angstreacties, ze kunnen immers beklemmend, overweldigend en onverwachts zijn. Als daarbij de angst voor de reacties van anderen op de angst (zoals het blozen of het wit wegtrekken) meespeelt,  worden sociale situaties of plekken waar veel mensen zijn steeds meer vermeden. Er ontstaat een patroon waarbij angst een prominente een bepalende rol in het doen en laten wordt. Het overactieve zenuwstelsel spoort de bloeddruk, hartslag en ademhaling aan om hard te werken en er is weinig ruimte voor herstel. Dit maakt dat er grotere kans is op hart- en vaatproblemen zoals een te hoge bloeddruk. 

WAT PAUW VOOR JOU KAN BETEKENEN: 

Doen wat werkt!

Het is voor mij belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de vragen waarmee je komt. Ik ben enthousiast over ons vak, en geloof dat het op veel fronten oplossingen biedt. Voor mij betekent zorgvuldigheid ook dat de behandeling zo veel mogelijk aansluit op dat waarvan het wetenschappelijk is aangetoond dat mensen er baat bij hebben. 

Thuis trainen

Voor alle hulpvragen geldt dat er meer resultaat bereikt wordt door thuis een half uurtje per dag te oefenen. Een nieuwe gewoonte aanleren kan echter een hele uitdaging zijn, ik help je dan ook graag op weg. Om het oefenen te ondersteunen gebruiken we onder andere apps en geluidsopnamen.

Overleg en samenwerking

Ik werk graag samen met anderen om jou zo optimaal mogelijk te helpen ontwikkelen en te versterken. Training op school of de werkvloer behoort daarbij ook tot de mogelijkheden.

 

Mocht je twijfels hebben over of jouw specifieke situatie geschikt is voor een traject bij Pauw, is er altijd overleg met jouw arts of andere behandelaars mogelijk.  

Image by Vivek Doshi

Bericht

Stuur ons hier een bericht voor meer informatie of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Bedankt voor je bericht!

bottom of page